تاریخچه جذاب فضای ذخیره سازی از دوران باستان تاکنون
شاید قبلاً در مورد تاریخچه ذخیره فضای ذخیره سازی مقالههای متعددی خوانده باشید که در مورد جزئیات و تاریخچه به وجود آمدن فضای ذخیره سازی گفته شده باشد. اما اینجا ما میخواهیم کمی عقبتر برویم و ببینیم که در زمانهای بسیار دور و شاید از زمان ظهور انسان بر روی زمین ذخیره اطلاعات به چه صورت بوده است.
انسانها در تمامی دورهها راههای مختلفی برای ذخیره و نگهداری اطلاعات و اشیا خودشون بهره میبردند. در نتیجه وقتی تاریخچه فضای ذخیرهسازی را بررسی میکنیم میتوانیم توسعه و تکامل روشها و فناوریهای این حیطه را مشاهده کنیم.
آمادهاید این سفر جذاب را با هم شروع کنیم.
در دوران باستان انسانها برای ذخیره اطلاعات خودشان از نقاشی بر روی دیوارها یه غار و سنگها استفاده میکردند. و بعد از یاد گرفتن برقراری ارتباط از طریق صوت با یکدیگر، برای اینکه بتوانند اطلاعات خودشون را به یکدیگر منتقل کنند معمولاً بر حافظه خودشون تکیه میکردند و مطالب و اطلاعات را به خاطر میسپردند و هر جایی که لازم بود عنوان میکردند.
حدود ۳۲۰۰ قبل از میلاد، سومریها کسانی بودند که اولین سیستمی را برای ذخیره اطلاعات ابداع کردند. آنها برای ذخیره اطلاعاتشان از لوحهای گلی استفاده میکردند و اطلاعات قوانین و داستانهای خودشان و حتی نامههایشان را بر روی این الواح گلی با خط میخی مینوشتند.
با گذر زمان پاپیروس در مصر برای نوشتن اطلاعات و ذخیره آنها ابداع شد و در اروپا از پوست حیوانات برای نوشتن استفاده میشد. که اینها به دلیل قابلیت حمل، در همه جا رایح شد.
این پیشرفتها همینطور ادامه پیدا کرد تا اینکه کتابخانههایی تاسیس شد که برای جمع آوری دست نوشتهها و مراکز یادگیری و حفظ اطلاعات مورد استفاده قرار گرفت. این اطلاعات شامل اطلاعات تاریخی علمی و مذهبی بودند.
در قرن پانزدهم اتفاق شگرفی افتاد و آن این بود که چاپ اختراع شد که باعث تولید انبوه کتابها و دست نوشتهها و پیشرفتی بزرگ در ذخیره سازی اطلاعات بود.
در قرن بیستم با ظهور رایانهها، روشهای متفاوت از گذشته برای ذخیره دادهها و اطلاعات به وجود آمد که از اولین آنها میتوان به نوارهای مغناطیسی در دهه ۱۹۵۰ و بعد از آن دیسکهای نوری شامل سی دی و دی وی دی(CD,DVD) نام برد.
در دهههای بعدی یعنی اواخر قرن بیستم و اوایل قرن بیست و یکم، فناوریهای نوینی به وجود آمده که ظرفیت ذخیره سازی را بسیار افزایش دادهاند. به عنوان مثال در ابتدا دیسکهای سخت(HDD) و دیسکهای فلش(USB) اصلیترین وسایل ذخیره سازی بودند و در دهههای بعدی مفهوم جدیدی به نام ذخیره سازی ابری(cloud storage) معرفی شد که این امکان را به کاربران میداد که اطلاعات خودشان را در سرورهای خارجی ذخیره کنند و از هر نقطهای که بخواهند به آن دسترسی داشته باشند.
با توسعه فناوریهای جدید، اس اس دی(SSD) (مراجعه به مقاله)، و همچنین ذخیره سازی بر مبنای بلاک چین را که سرعت و امنیت بیشتری دارند به کاربران اراِیه شد.
حالا به نظرتون انگیزههای این پیشرفت فضای ذخیره سازی چه عواملی بوده است، میتوانیم چند مورد رو با هم مرور کنیم:
اول اینکه به مرور زمان دادههایی که در جامعه تولید میشه افزایش پیدا میکنه و در نتیجه باید به دنبال راه حلی برای ذخیره سازی بود که بتونه بتواند با این رشد مطابقت داشته باشد.
مورد دوم میتونیم به این مسئله اشاره کنیم که با ذخیره سازی اطلاعات میتوانیم این اطلاعات را با دیگران به اشتراک بگذاریم و همینطور در دسترس ما باشند.
و مورد سوم این است که در دسترسی ما به اطلاعات زمان مهم است و نوع ذخیره سازیها باعث صرفهجویی در زمان و عملکرد بهتر میشود.
مورد چهارم به این مسئله اشاره دارد که نوآوری در ذخیره سازی اطلاعات مقرون به صرفه هست و هزینههای نگهداری دادهها را کاهش میدهد.
مورد آخر در مورد امنیت و حفظ دادهها میباشد اینکه به دلیل تهدیدات سایبری بهتر است که از روشهای امنتری برای حفظ اطلاعات و ذخیرهسازی دادهها در دسترس باشد.
با بررسی این تاریخچه، شاهد تلاش بشر برای مدیریت موثر اطلاعات و در نتیجه تغییر و تحول مداوم و گسترده در فناوریهای نوین جهت ذخیره دادهها هستیم و این روند همچنان ادامه دارد.
پستهای مرتبط